75 jaar vrijheid

7 oktober - 1 november

In Ateliers 2005 is een kleine educatieve tentoonstelling te zien over 75 jaar Einde Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan nadat de Amerikanen de week ervoor twee atoombommen hadden laten vallen op Hiroshima en Nagasaki. In 2020 is dat 75 jaar geleden. De expositie sluit óók aan bij de Maand van de Geschiedenis met dit jaar als thema: Oost/West.

Gastdocenten vertellen hun oorlogsverhaal

Driemaal, op 25 en 31 oktober en op 8 november om 15.00 uur, zijn er gastdocenten aanwezig zijn die de expositie ‘aanvullen’ met hun eigen oorlogsverhaal. Op zondag 25 oktober kwam schrijfster en oud-docent scheikunde Marjan Bruinvels. Marjan, geboren in 1935 in Batavia, had een gelukkige jeugd tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Java werd bezet door de Japanners. Toen veranderde alles. Marjan: “De Jap schreef: Het is in uw eigen belang, u wordt ter bescherming opgesloten in omheinde wijken. Met mijn moeder en zuster zat ik in de kampen Tjideng, Tangerang en Adek”. In die laatste twee woonden zij, als joods gezin, in de joodse afdeling. Marjan overleefde in korte tijd kinkhoest, waterpokken, malaria en dysenterie. Aan boord van de Oranje verliet zij als 11-jarige in 1947 haar geboorteland. “Ik moest heel hard huilen. Want dan sta je op dat schip, dan denk je… nooit meer, alle poezen zijn weggegeven, hoe moet dat met mijn eend? Ik kan vast nooit meer terug. En toen wisten we nog niet eens hoe rot het in Nederland was. Hoe lelijk ze hier deden tegen mensen uit Indië.”

Marjan Bruinvels geeft een gastles

Op zaterdag 31 oktober en op zondag 8 november zijn er 2 andere sprekers met hun eigen verhaal.

zaterdag 31 oktober om 15.00 uur

Bij de heer Van Overeem ligt de nadruk op de Bersiaptijd (september 1945 tot voorjaar 1946), het vertrek uit Nederlands-Indië, de overtocht in 1958 aan boord van een repatriëringsschip, de ontvangst in Nederland en het leven in de opvang- en contractpensions.

zondag 8 november om 15.00 uur

Nora Valk, een van de Amstelveense heldinnen, www.amstelveenseheldinnen.nl vertelt over haar leven als tiener in het interneringskamp Ambarawa op Java, waar ze met haar moeder drie jaar verbleef. Haar vader was krijgsgevangene in Nagasaki in Japan. Syl van Duin schreef het kinderboek Op zoek naar jou gebaseerd op het levensverhaal van Nora Valk.

In de Ateliers worden de coronaregels strikt in acht genomen. Maximaal 24 personen kunnen aanwezig zijn.

Reserveren voor de lezing

U kunt met maximaal 2 personen komen

Tekenen bood troost en afleiding

Tekeningen en tekst op banieren vertellen het verhaal van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië 1942-1945. De tekeningen zijn afkomstig uit de collectie Nederlanders in Japanse kampen van het Museon en vormen een bijzondere bron over het kampleven. Bezig zijn met kunst, zoals tekenen, bood de gevangene afleiding, concentratie, troost. Het was een manier om te ontsnappen aan het zware dagelijkse bestaan.

De tekening Onderwijs is verboden is gemaakt door Corrie van Grondelle, Collectie Museon

Openingstijden en lezingen

Van 7 oktober t/m 8 november:
elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
Als u de tentoonstelling wilt bezoeken neem dan contact op.  Reserveren is op dit moment verplicht.

Meer informatie:
Micha Cluysenaer, 06-10387193

Met de klas naar de tentoonstelling

Tijdens de tentoonstelling zijn basisscholen hartelijk welkom voor een gastles in Ateliers2005.
Gastlessen zijn op woensdag: 21 en 28 oktober en 4 november.

Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden bij:
Micha Cluysenaer
micha.cluysenaer@planet.nl
06-10387193

Aan deze gastlessen zijn voor de scholen geen kosten verbonden. In de Ateliers kunnen, in verband met corona, maximaal 30 leerlingen met twee begeleiders aanwezig zijn.

Tentoonstelling op school

Na 4 november blijft het voor scholen uit Amstelveen en directe omgeving mogelijk gebruik te maken van de (banieren) tentoonstelling, in combinatie met een Gastdocent.
De tentoonstelling kunt u reserveren via onze contactpagina. Voor een gastles neemt u contact op met de Stichting Gastdocenten (www.gastdocenten.com) voor het maken van een afspraak.
De Gastdocenten weten hiervan en staan voor u klaar.

 

Stichting Gastdocenten Tweede Wereldoorlog

De compacte reizende expositie is samengesteld voor de Stichting Gastdocenten Tweede Wereldoorlog. De Stichting verzorgt al meer dan 20 jaar persoonlijke gastlessen over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in het Primair Onderwijs, groep 7/8 en in het Voortgezet Onderwijs, klas 1, 2.

www.gastdocenten.com