Lezingen in het kader van 75 jaar vrijheid

oktober 2020

Gastdocenten vertellen hun verhaal

Na de succesvolle lezingen (op zondag 25 oktober j.l. door Marjan Bruinvels en op zaterdag 31 oktober j.l door Jeffrey van Overeem) zal nog 1 spreker haar eigen verhaal vertellen.
De laatste lezing wordt gegeven door Nora Valk. De datum van deze lezing is nog niet bekend.

datum nog onbekend

Nora Valk, een van de Amstelveense heldinnen, www.amstelveenseheldinnen.nl vertelt over haar leven als tiener in het interneringskamp Ambarawa op Java, waar ze met haar moeder drie jaar verbleef. Haar vader was krijgsgevangene in Nagasaki in Japan. Syl van Duin schreef het kinderboek Op zoek naar jou gebaseerd op het levensverhaal van Nora Valk.

over de lezing van zaterdag 31 oktober

Op zaterdag 31 oktober sprak Jeffrey van Overeem uit Zeist. Hij vertelt kort over  de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en (wat langer over) de Bersiaptijd, waar de oorlog bijna naadloos in overliep. Bersiap betekent: Wees Paraat. Het was een kreet die de Pemoeda’s riepen. De Bersiap duurde van september 1945 tot voorjaar 1946. Het was een  zeer gewelddadige periode in de Indonesische revolutie, waar vooral Indische Nederlanders, Chinezen en Indonesiërs die de Nederlandse hadden geholpen, de dupe van werden. Zijn ouders hebben die periode intensief meegemaakt. Voor Indische Nederlanders was deze periode vaak traumatischer dan de oorlogstijd zelf.
Het verhaal gaat verder over de overtocht naar Nederland in 1958  aan boord van een van de vele repatriëringsschepen, de ontvangst in Nederland en het leven in de opvang- en contractpensions. Een interessant thema, want bij veel mensen nog minder bekend dan het verhaal over de oorlog zelf.

Reserveren voor de lezing

Het is nu nog niet mogelijk om te reserveren.

Tentoonstelling

Gelijktijdig met de lezingen is een kleine educatieve tentoonstelling te zien met tekeningen van kampbewoners. De compacte reizende expositie is samengesteld voor de Stichting Gastdocenten Tweede Wereldoorlog. De Stichting verzorgt al meer dan 20 jaar persoonlijke gastlessen over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in het Primair Onderwijs, groep 7/8 en in het Voortgezet Onderwijs, klas 1, 2.

www.gastdocenten.com

Tekeningen en tekst op banieren vertellen het verhaal van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië 1942-1945. De tekeningen zijn afkomstig uit de collectie Nederlanders in Japanse kampen van het Museon en vormen een bijzondere bron over het kampleven. Bezig zijn met kunst, zoals tekenen, bood de gevangene afleiding, concentratie, troost. Het was een manier om te ontsnappen aan het zware dagelijkse bestaan.

De tekening Onderwijs is verboden is gemaakt door Corrie van Grondelle, Collectie Museon

Openingstijden

Van 7 oktober t/m 1 november:
elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
Als u de tentoonstelling wilt bezoeken neem dan contact op.  Reserveren is op dit moment verplicht.

Meer informatie:
Micha Cluysenaer, 06-10387193

Stichting Gastdocenten Tweede Wereldoorlog

 

www.gastdocenten.com